BGSTUFF.NET » Дом и градина » Гипсокартон или мократа мазилка: Плюсове и минуси на тези строителни материали

Гипсокартон или мократа мазилка: Плюсове и минуси на тези строителни материали

В края на строителния проект е време да се замислите за финалното покритие на стените. Имате три възможности за избор. За индустриална визия можете да оставите стените голи. За гладко покритие можете да използвате гипсокартон или да използвате обичайната мокра мазилка. И двата начина оставят гладка, равна повърхност на стената или тавана, която е готова за декориране с тапети или боя.

И гипсокартонът, и мократа мазилка имат своите плюсове и минуси, така че трябва да помислите и за двете, за да прецените кое е най-подходящо за вашия строителен проект. Това, което трябва да направите, ще зависи от проекта, по който работите, от това колко стара и добре построена е къщата, от бюджета ви и от това с колко време разполагате. За да ви помогнем да изберете най-добрия вариант за вашия проект и да сте сигурни, че ще го завършите по най-високите стандарти, ето плюсовете и минусите на всеки от тях.

Мокра мазилка и нейната история

Хората поставят неща по таваните и стените на сградите от хиляди години, което е добре. Най-хубавото сега обаче е, че тя ви дава гладка, равна повърхност, която е чудесна за довършване и декориране на стаята. Ето някои плюсове и минуси на този изпитан във времето начин за довършителни работи:

Добрите страни на използването на обикновена мокра мазилка

Красива визия: Друга причина да използвате традиционната мокра мазилка за вашия проект тип „Направи си сам“ е, че тя е по-устойчива на вода от гипсокартона. Поради тази причина тя работи чудесно на влажни места като кухни и бани и не се поврежда толкова лесно от водата, колкото гипсокартонът.

Здравина: Ако използвате мократа мазилка по правилния начин тя може да издържи десетилетия, което я прави много здрав продукт. Тя е чудесен избор за места, които се използват много, защото мазилката няма да се надупчи или счупи, когато изсъхне.

Естествен изолатор: Поради начина на изработване мазилката ще добави и слой топлоизолация към дома ви, въпреки че все пак ще трябва да поставите изолация под мазилката. Можете да я използвате, за да контролирате температурата в дома си и да го поддържате топъл или хладен според нуждите.

Устойчивост на влага: Друга добра страна на използването на традиционната мокра мазилка в проекта тип „Направи си сам“ е, че тя е по-устойчива на влага от гипсокартона. Вероятността да се повреди от вода е по-малка, отколкото при гипсокартона, така че тя е чудесна за използване в бани и кухни, където влажността на въздуха е по-висока.

Лошите неща при използването на обикновена мокра мазилка

Полагането на традиционната мокра мазилка по проекта ви отнема много време, защото изисква много работа и умения. За всяка повърхност трябва да нанесете повече от един слой мазилка и да оставите всеки един да изсъхне, преди да добавите следващия. Измазването на проекта по този начин може да отнеме много повече време, отколкото с бърза и лесна система за гипсокартон или друг вид суха облицовка.

Цените ще се повишат: Трябва да знаете също, че традиционната мокра мазилка ще струва по-скъпо, защото отнема повече време и изисква повече умения. Тези допълнителни разходи, като труд, материали и време, могат да оскъпят проекта ви много повече и да отнемат повече време за неговото финализиране.

Традиционното полагане на мокра мазилка също така е много по-разхвърляно, отколкото използването на гипсокартон, и ще отнеме повече работа и време за почистване след това.

Трудни за поправяне: Ако традиционната мазилка се счупи, тя може да бъде поправена, но това не е лесно и най-вероятно винаги ще можете да разберете къде е повредата. Може да се окаже трудно да се открие точната текстура и покритие на мазилката, което може да е проблем за последващи ремонти и поддръжката.

Днешната технология за сухо строителство и гипсокартон

Съвременните гипсокартонени плоскости се използват от повече от 100 години, което е много по-дълго от старата мазилка. Материалите за сухо строителство се намират лесно и не струват скъпо, така че гипсокартонът е добър избор за вашия строителен проект. Въпреки това, той има и някои проблеми, които ще разгледаме по-надолу в статията. Нега сега първо да обърнем внимание на неговите положителни страни.

Добрите страни на гипсокартона

Лесен монтаж: Едно от най-хубавите неща на гипсокартона е, че се монтира лесно и бързо. Проектът ви ще отнеме по-малко време и ще струва по-малко пари, ако наемете квалифициран монтажник, който бързо да постави гипсокартона на стените и тавана.

Гладък завършек: Можете да използвате гипсокартон и за получаване на гладък и равен завършек, като се уверите, че стените и таванът са еднакви. След като бъде поставен, можете да го боядисате или да го облепите с тапети и да го декорирате по свой вкус. При използването на обикновена мазилка ще бъде трудно да се получи същото гладко и равномерно покритие.

Изолация плюс: Гипсокартонът също така ще подобри топло и звукоизолацията на вашия проект. Той може да помогне да направите сградата си по-тиха и по-комфортна, независимо дали става въпрос за дом или търговска площ / офис.

Устойчивост на пожар: Друго голямо предимство на използването на гипсокартон в проекта ви е, че той не се запалва лесно. Използването на гипсокартон може да помогне за спиране на разпространението на огъня, което ви дава повече време да се измъкнете от сградата. Той може да помогне и за цялостната безопасност на завършения проект.

Икономичност: Едно от най-хубавите неща на гипсокартона е, че не е скъп за поставяне. Можете бързо да преминете към следващата част от проекта си и да спестите време и пари, защото той се поставя бързо.

Минусите на гипсокартона

Повреден от вода: Един от големите проблеми на гипсокартона е, че той може да се повреди от вода, затова трябва да се уверите, че е сух. Ако гипсокартонът е мокър, той може да се изкриви, да мирише лошо и по повърхността му да се развие мухъл / плесен. Това означава, че той не трябва да се използва на места като кухни, бани или душ кабини, които са влажни и мокри.

Дълготрайност: Гипсокартонът не е толкова дълготраен, колкото традиционната мокра мазилка. Той се надрасква и поврежда по-лесно от мократа мазилка, така че на места с голяма експлоатация не е желателно да се използва.

Малък избор на стил: Завършекът на гипсокартона е гладък и равномерен, което може да не се хареса на всеки. Хората, които искат дизайн с много детайли или текстура, може да харесат колко гъвкава е традиционната мокра мазилка.

Този продукт не е полезен за околната среда, тъй като използва много енергия и ресурси при неговото производство, които не могат да бъдат заменени. Това може да е проблем, ако ви е грижа за околната среда, въпреки че гипсокартонът може да се рециклира отново и отново.

За да ви помогнем да изберете най-добрия вариант за вашия проект, ето някои от най-важните плюсове и минуси на традиционната мокра мазилка и гипсокартона. Можете да сте сигурни, че проектът ви ще изглежда чудесно, когато е готов, ако го обмислите внимателно, имате умения и сте търпеливи.

Можете да разгледате голямо разнообразие от гипсокартон тук – https://shop.baustoff-metall.bg/category/250/gipskarton.html

Информация за автора