BGSTUFF.NET » Дом и градина » Ръчно изработени керамични чаши – какво трябва да знаем за тях?

Ръчно изработени керамични чаши – какво трябва да знаем за тях?

Когато пиете горещи напитки като кафе, чай или горещ шоколад, керамичните чаши могат да ги запазят топли за по-дълго време. Някои хора обичат да използват определен тип чаши, от които да пият. Някои хора например обичат да използват по-голяма чаша, за да пият кафето си сутрин.

За други, чашата е нещо повече от съд за течност. Особено ако са подарък, чашите могат да имат специално значение. Можете да ги използвате, за да си спомните за специален човек или събитие. Можете да използвате чашите и като домашен декор, особено ако имат уникален дизайн и са поставени на рафт или в шкаф, за да се показват. Някои хора колекционират чаши като хоби или защото изглеждат превъзходно.

Има много хора, които харесват чаши, защото са практични и изглеждат добре. При положение, че търсите ръчно изработени чаши за подарък можете да разгледате уникални предложения тук – rosiart.bg/категория/чаши

Какво прави ръчно изработените чаши толкова специални?

Някой, който е грънчар или художник, изработва керамични чаши на ръка. Също така освен да ги изработи на ръка може да използва грънчарско колело, за да моделиран глината върху него. По този начин би имало малки разлики във формата, размера и цвета, тъй като всяка чаша е направена на ръка. Ръчно изработените керамични чаши често се оценяват в зависимост от това колко уникални, умели и лични са те. Когато хората купуват ръчно изработени керамични чаши, те пряко подкрепят художниците и техния труд. Това поддържа любовта им към изработването на керамични изделия и също така помага за запазване на традицията.

Какво прави една чаша добре изработена?

Масово произвежданите чаши обикновено са по-леки и по-евтини за разлика от ръчната изработка. Работата по изработването на тънкостенна чаша на грънчарското колело изисква много практика. Често творците правят много грешки и експерименти с различни видове глина, които им помага да стават по-добри в това, което правят. Често при ръчната изработка се получава уникален продукт по размер, цвят, тежест и т.н. Това е така, защото няма как да се работи по „шаблон“ както става в манифактурното производство. Именно там се крие красотата на тези ръчно изработени чаши, защото няма как да има две или повече напълно идентични артикула.

С дръжка или без?

Когато става въпрос за държане и пренасяне на горещи напитки, чашите с дръжки са по-практични и удобни. Формата на дръжката е важна за това колко удобно е да се държи. Твърде малките дръжки могат да бъдат болезнени за хората с големи ръце, а твърде големите дръжки могат да затруднят балансирането на чашата. В резултат на допълнителните стъпки, необходими за изработването и закрепването на дръжките, производството на чаши с дръжки отнема повече време.

Но някои хора харесват повече чаши без дръжки. За да им се придаде изчистен, модерен вид, чашите без дръжки стават все по-малки, за да можете да ги държите лесно в ръка. Това е чудесно и за затопляне на ръцете, когато навън е студено.

Има много неща, за които трябва да се помисли при изработката на чаши, но в крайна сметка от човека и предназначението на чашата зависи дали тя ще има дръжка или не.

Размери на чашата

Размерът на чашата може да зависи от това, за какво планирате да я използвате. Например хората, които пият чай, може да не се интересуват толкова много от размера, колкото хората, които пият кафе. Това зависи и от начина, по който обичате да пиете кафето си, но стандартните размери побират около

  • За кафе (118 ml)
  • За лате: (237 мл)
  • (355 милилитра) за чай или студена напитка

В крайна сметка най-добрият размер на чашата е този, който приляга добре на ръката ви и побира желаното количество течност.

Глазура и цветове

Сертифицирана лаборатория за изпитване на керамика е единственият начин да разберете със сигурност дали дадено изделие е безопасно за консумация. Въпросът дали глазурите са безопасни за употреба в хранителната промишленост е много спорен. Много грънчари обаче не искат да преминават през този процес. Тъй като можете да контролирате съставките, изработването на собствена глазура е един от начините да избегнете евентуални проблеми с безопасността на храните. Възможно е да има и други притеснения, като например колко дълго ще издържи глазурата, има редица онлайн инструменти, за да разберете формулата на глазурата, за да се уверите, че тя ще издържи продължителна експлоатация.

Може да е забавно да правите собствени глазури, въпреки че е свързано с много опити и грешки и може би с малко бъркотия. Обикновено се започва с малка тестова партида, за да се види как глазурата променя цвета си и как работи с различни видове глина. Ако сте доволни от резултатите, може да направите по-голяма партида и да я използвате върху изпечените изделия.

Мога ли да я мия в съдомиялна машина и затоплям в микровълнова фурна?

Керамично изделие, което не попива твърде много вода, би трябвало да може да се постави в съдомиялна машина, без да се повреди. Изпичането при висока температура кара глиненото тяло да се остъклява, което означава, че то вече не е поресто. Това се прави с всички керамични чаши. Благодарение на това те са безопасни за използване в съдомиялна машина.

Освен това керамичните чаши са изцяло глазирани, с изключение на дъното. Това намалява вероятността те да попият вода, така че можете да ги използвате в микровълнова фурна без притеснения.

Когато проектирате и изработвате чаши, има много неща, за които трябва да помислите, освен само за какво ще се използват. Ръчното изработване на чаши означава да придадете на всяка от тях уникален вид и да обърнете внимание на детайлите. Освен че са много полезни, те са и много специални. Трябва да цените майсторството, което се влага в ръчното изработване на чаши, и да гледате на тях като на уникални, единствени по рода си предмети, каквито реално са.

Информация за автора